Home » » Khalid tegur PAS jangan jadi eksklusif

Khalid tegur PAS jangan jadi eksklusif

Oleh Malaysiakini

PAS akan dilihat sebagai parti teokratik dan autokratik jika terus menjadi eksklusif dengan merekrut anggota dari kalangan yang berkelulusan pengajian Islam, tegas MP Shah Alam Khalid Samad.

Dalam tulisan terbaru di blognya hari ini, Khalid berkata pemimpin dari kumpulan profesional memberi amaran berhubung kecenderungan  sikap eksklusif yang semakin meningkat, yang menolak ahli yang bukan ulama.

Beliau berkata perkara tersebut bercanggah dengan ajaran dan sikap yang ditunjukkan oleh bekas mursyidul am Datuk Nik Aziz Nik Mat yang menekankan kerjasama antara ulama dan profesional dalam parti.

Khalid menegaskan sikap tersebut akan menyebabkan masyarakat menjauhkan diri daripada PAS.

Akibatnya, PAS akan gagal dalam tugasnya sebagai sebuah parti politik, yang seharusnya bersikap terbuka dan bertindak adil kepada semua pihak, katanya.

"Sedangkan bukan itu kehendak Islam atau pun kehendak PAS itu sendiri," katanya sambil menambah parti itu sepatutnya mengambil ahli tanpa mengira latarbelakang kelulusan agama.

Beliau yang juga bekas ahli jawatankuasa PAS pusat berkata kebenaran ucapan seseorang sepatutnya berdasarkan perbahasan berbanding statusnya sebagai ustaz.

Menurutnya lagi, sikap inklusif yang membuka pintu kepada individu yang tidak berkelulusan pengajian Islam, sepatutnya dijunjung dalam parti.

0 comments:

Post a Comment

My Blog List

Blog Archive

Follow by Email

.