Home » » Bukan sekadar Sulaiman Palestin dalam PAS .....

Bukan sekadar Sulaiman Palestin dalam PAS .....

OLEH THE MALAYSIAN INSIDER

Datuk Seri Abdul Hadi Awang hampir pasti memenangi jawatan presiden pada pemilihan PAS bulan depan, tetapi imej presiden lebih sedekad itu terjejas hanya kerana beliau dicabar, kata ahli sejarah Profesor Datuk Dr Redzuan Othman dari Universiti Malaya.

Bekas pengarah Pusat Kajian Politik dan Pilihan Raya UM (UMcedel) itu membandingkan apa yang berlaku sekarang dengan cabaran oleh Sulaiman Palestin terhadap presiden Umno Tun Hussein Onn pada 1978.
"Dengan mood dan penguasaan penyokong Hadi yang ada sekarang, Ahmad Awang tidak nampak jalan (untuk menang)," kata Redzuan.

"Tetapi walaupun orang tidak kata Sulaiman Palestin akan menang, ia sesuatu yang menjejaskan kepimpinan Hussein." Menurutnya, bagi pemimpin yang tidak pernah dicabar untuk jawatannya, menang kalah menjadi perkara kedua.

"Adalah sukar untuk pencabar menang, tetapi setakat dicabar itu sudah cukup. Seseorang pemimpin yang tahu kedudukan dia, dia akan berfikir 2 kali," kata Redzuan kepada The Malaysian Insider.
Redzuan mengulas keputusan Ahmad semalam bersetuju menerima pencalonan melawan Hadi untuk jawatan presiden PAS pada muktamar PAS ke-61 nanti.

Hussein, perdana menteri Malaysia ketiga dari 1976 hingga 1981, dicabar Sulaiman, ketua penerangan Umno, tetapi berjaya mempertahankan kedudukannya sebagai presiden parti itu.
Imej Hadi terjejas walaupun dijangka akan menang kerana setakat dicabar, menang atau kalah kini perkara kedua, kata Redzuan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 15 Mei, 2015.Imej Hadi terjejas walaupun dijangka akan menang kerana setakat dicabar, menang atau kalah kini perkara kedua, kata Redzuan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 15 Mei, 2015.
Ahmad yang merupakan bekas pesuruhjaya PAS Perak, berkata beliau menerima pencalonan merebut jawatan presiden kerana percaya parti Islam itu perlu ada perubahan kepimpinan selepas lebih sedekad di bawah Hadi.
"Ini sebuah parti mengamalkan demokrasi dan kita mahu memperkasakan parti," kata Ahmad selepas menyerahkan pencalonannya di Pejabat Agung PAS di Kuala Lumpur, semalam.

Seorang lagi penganalisis, Ibrahim Sufian dari Merdeka Centre berkata, Hadi mempunyai kelebihan dalam pemilihan ini sebagai penyandang dan juga ulama, namun beliau perlu menang besar.

"Kalau tidak, imej beliau nampak cedera untuk mendapat keyakinan ahli dan pengundi PAS dalam pilihan raya umum akan datang."

Menurut Ibrahim, walaupun pertandingan ini sesuatu yang tidak pernah berlaku dalam PAS, namun beliau tidak menjangkakan sebarang kejutan.

Katanya, berlakunya pertandingan ini menzahirkan rasa tidak puas hati sebahagian ahli PAS terhadap Hadi sehingga sampai ke peringkat mahu melawan beliau, kata penganalis dari badan bebas pengumpul pendapat awam itu.

Dari satu segi, Ibrahim berkata pertandingan ini juga menunjukkan amalan demokrasi yang sihat dalam PAS, berbeza dengan amalan parti politik sebelum ini yang berbincang dan membuat keputusan di belakang tabir.

"Pertandingan ini menunjukkan hasrat ahli dan perwakilan PAS diraikan," kata Ibrahim.
PAS dilanda konflik dalaman ekoran perbezaan pendapat melibatkan rakannya dalam Pakatan Rakyat, iaitu DAP dan PKR.

Ini termasuk langkah PKR menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor tahun lepas, yang menyebabkan pilihan raya kecil Kajang.
– Gambar ihsan Ahmad Awang, 15 Mei, 2015.– Gambar ihsan Ahmad Awang, 15 Mei, 2015.
Kemelut politik di Selangor itu berpanjangan selepas PKR memilih presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bagi menggantikan Khalid, keputusan yang tidak disetujui PAS.

Sementara PKR dan DAP pula bersetuju hanya mencalonkan nama Dr Wan Azizah bagi dipersembahkan kepada Sultan Selangor mendapatkan perkenan.

Hubungan antara PAS dan rakan-rakannya bertambah buruk selepas keputusan PAS Kelantan meminda Enakmen Kanun Jenayah Syariah II bagi membolehkan pelaksanaan hudud di negeri itu.

Susulan itu, beberapa ahli PAS menubuhkan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa), sebagai platform memperkasakan pakatan pembangkang.

PAS Kota Baru mula mengenepikan Hadi dengan mencalonkan pencabar bagi jawatan presiden, diikuti beberapa bahagian lain yang mencalonkan Ahmad dan Datuk Husam Musa.

Bagaimanapun, Husam besar kemungkinan tidak akan bertanding atas alasan kesihatan.

Beliau juga tidak kelihatan pada dua mesyuarat terakhir PAS Pusat di Kuala Lumpur, dan tidak hadir majlis ceramah Pakatan Rakyat di Kota Baru baru-baru ini walaupun namanya tersenarai sebagai penceramah utama di samping Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, ketua ahli Parlimen DAP, Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli.

0 comments:

Post a Comment

My Blog List

Blog Archive

Follow by Email

.