Home » » PAS akan kembali 40 tahun ke belakang ?

PAS akan kembali 40 tahun ke belakang ?

KUALA LUMPUR, 2 Mei - Puak progresif PAS mungkin akan dihapuskan dalam pemilihan parti itu yang akan datang pada bulan Jun, meninggalkan sayap ulama yang lebih dominan berbanding sebelum ini, menurut calon presiden PAS Ahmad Awang.

 Bekas naib presiden PAS itu berkata pemerhatiannya berdasarkan pencalonan yang diterima daripada bahagian PAS di seluruh negara, memberi amaran bahawa parti Islam akan kehilangan 40 tahun kemajuan jika sayap ulama itu mendominasi pemilihan.

 "Berdasarkan pencalonan semasa daripada presiden kepada timbalannya, naib presiden dan ahli jawatankuasa pusat, 90 peratus adalah mereka dari golongan ulama.

 "Jika ini adalah realiti, maka PAS akan merosot, parti itu akan menetapkan kembali di mana ia adalah 40 tahun yang lalu," kata Ahmad kepada Malay Mail Online dalam satu wawancara telefon pada Isnin.

 Ahmad, seorang ulama sendiri dan mantan Pesuruhjaya PAS Perak, berkata parti itu perlu mempunyai campuran pemimpin yang sihat dari latar belakang yang berbeza dan tidak boleh dipimpin sepenuhnya oleh mereka yang hanya mempunyai kelayakan agama sahaja.

 Berusia 79 tahun, beliau menegaskan bahawa PAS mempertaruhkan kemajuan asal telah dibuat dengan bukan Islam sebelum pilihan raya umum lepas, khususnya dengan penubuhan parti Islam itu sayap bukan Islam - Kongres Penyokong PAS (DHPP).

 "Sebelum ini, PAS hanya mempunyai imam dan ustads. Sepuluh, lima belas tahun yang lalu profesional telah menyertai PAS atas prinsip menegakkan keadilan.

 "Tetapi selepas kemajuan ini, dan berdasarkan trend apa yang akan berlaku dalam pilihan raya, golongan profesional ini akan dibawa keluar.

 Dan PAS akan menjadi seperti apa yang ia adalah 40 tahun yang lalu," kata Ahmad.


0 comments:

Post a Comment

My Blog List

Blog Archive

Follow by Email

.