Home » » Mengapa takut untuk berdebat ?

Mengapa takut untuk berdebat ?

Oleh  Mohammad Agus Yusoff 

Apabila tiba musim pemilihan UMNO atau pilihan raya umum, ramai dalam kalangan kita minta debat antara calon atau pemimpin parti diadakan.

Apabila pemimpin UMNO memberi jawapan debat tidak perlu kerana itu bukan budaya kita, maka kita mempersendakan jawapan tersebut.

Nah, di hadapan kita sekarang ialah pemilihan PAS Jun ini. Ramai yang meminta debat diadakan. Ketua Pemuda PAS pun sudah menyahut cabaran untuk berdebat dengan pencabarnya.

Tetapi ada pula yang menolaknya. Alasan mereka sederhana: (i) debat memberi peluang kepada musuh untuk mengambil kesempatan; (ii) kita mencari jawatan dalam kepemimpinan PAS, bukannya mencari juara debat; (iii) banyak lagi perkara lain yang PAS boleh buat pula daripada menghabiskan masa berdebat; (iv) kerja dalam PAS untuk mendapat redha Allah, bukannya berdebat; dan (v) berdebat tidak perlu kerana ia memecahkan ukhuwah parti.

Yang menghairankan saya ialah kenapa jawapan begitu yang diberi. Kenapa semasa kita mendesak pemimpin UMNO berdebat, kita tidak fikirkan alasan tersebut? Itulah pertanyaan yang bermain di kepala saya.

*********************************

Sebenarnya berdebat untuk pemimpin yang bertanding dalam pemilihan parti ini banyak manfaatnya. Berdebat bukannya bererti bergaduh, tetapi peluang untuk setiap calon mengutarakan idea dan wawasan masing-masing.

Berdebat juga membolehkan perwakilan mengukur tahap keupayaan dan kepantasan seseorang pemimpin berfikir. Kalau debat politik pun sudah takut, bagaimana nanti mahu berdebat dan menjawab persoalan rakyat?

Debat adalah wacana ilmu terbaik untuk menentukan hala tuju kepimpinan seseorang yang menawarkan dirinya untuk memimpin organisasi. Kalau tidak mahu berdebat, maka itulah sebabnya munculnya pemimpin parti yang lemah dan tidak memahami aspirasi rakyat.

Atas premis di atas, wajar jika tiga jawatan utama dalam pemilihan PAS kali ini 'berdebat': Tuan Guru Haji Hadi vs Tuan Guru Ahmad Awang, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man vs Tuan Haji Mat Sabu, dan YB Nik Abduh Nik Aziz vs Suhaizan Kayat.

Selepas itu, barulah perwakilan boleh menilai siapa yang sebenarnya layak untuk dipilih menjadi pemimpin PAS.

Moga cabaran ini disahut oleh calon pemimpin PAS. Beranikah?

0 comments:

Post a Comment

My Blog List

Blog Archive

Follow by Email

.