Home » » Berkenaan Isu Cerai Secara Taklik Sumpah Dalam PAS

Berkenaan Isu Cerai Secara Taklik Sumpah Dalam PAS

Oleh Ustaz Che Ibrahim Mohamed

Adakah jatuh talak seorang suami yg bersumpah jika dia melakukan sesuatu perbuatan spt keluar parti atau melompat ke parti lain, maka tertalak atau tercerailah isterinya dgn tiga talak?

1. Imam Abu Hanifah, Malik, al Shafie dan Ahmad berpendapat jatuh talak.
2. Mazhab al Zhohiriah, syiah dan al imamiah berpendapat tidak jatuh talak.
3. Imam ibn Taimiah dan Ibn Qayyim berpendapat:
   i ) jika dibuat dlm bentuk sumpah spt katanya kalau aku buat begitu atau begini, maka tercerailah isteri aku, maka talak tidak jatuh dan dikenakan kafarah/denda sumpah.
   ii) jika dibuat dlm bentuk syarat spt kalau kamu bayar kpd aku rn10,000, maka kamu tercerai, maka jatuh talak.

Pakar2 perundangan kekeluargaan Islam hampir sepakat mengatakan mana2  taklik cerai yg dilafazkan bukan dgn tujuan utk menjatuhkan talak ke atas isterinya spt utk mendidik, mengugut atau seumpamanya, maka tidak jatuh talaknya. Pandangan ini telah menjadi amalan di kebanyakan negara2 islam skrg.

Fasal 25, Bab II, Undang-undang Keluarga Islam Mesir, 1929 menyebut;

" لا يقع الطلاق غير المنجز اذا قصد به الحمل علی فعل شيء او تركه لا غير "
(tidak jatuh talak yg ditaklikkan apabila ianya dimaksudkan kpd sesuatu perbuatan yg ianya akan atau tidak lakukan).

Peruntukkan ini adalah berdasarkan kpd pendapat Ali bin Abi Tholib, Qadhi Syuraih dan Daud al Zhahiri serta pengikutnya.

Memandangkan Bai'ah dan Sumpah yg dikatakan dilafaz oleh calon2 Pas hanya tujuan utk menghalang ahli2 Yang Berhormat melompat parti, bukan bertujuan utk mencerai isteri, saya berpegang kpd pendapat sumpah ini tidak menjatuhkan talak dan boleh dibatalkan secara membayar kafarah sumpah.

Pihak2 yg berkenaan boleh mengemukakan satu permohonan beserta afidavit dari pasangan masing2  utk memohon perintah mahkamah membatalkan sumpah taklik yg pernah mereka lafazkan kerana ianya jelas bertentangan dgn semangat perkahwinan yg mereka ijabkabulkan....wallahua'lam

Ustaz Che Ibrahim Mohamed

0 comments:

Post a Comment

My Blog List

Blog Archive

Follow by Email

.