Home » » Siapa lebih santun berbahasa , PAS atau Harapan Baru

Siapa lebih santun berbahasa , PAS atau Harapan Baru

Oleh K Pragalath

Kesantunan bahasa yang digunakan oleh PAS dan GHB boleh digunakan sebagai penanda aras untukmengukur tahap kefahaman mereka terhadap Islam

Syawal menjelma dan Muslimin seluruh  dunia menyambut Aidilfitri.Bagi penulis, Ramadan 1436 memang membawa pengertian besar dalam perkembangan siasah Islam.
 
Satu kumpulan pimpinan ulama dalam aktiviti siasah bertembung dengan  kumpulan bukan ulama dengan pendekatan Islam syumul.
 
Perkara yang menarik perhatian penulis ialah bahasa yang digunakan oleh kedua-dua pemimpin kumpulan ini. Ya, bicara hari ialah berkenaan  kepimpinan PAS dan kumpulan bukan kerajaan, Gerakan Harapan Baru (GHB).
 
Kepimpinan PAS melemparkan pelbagai tuduhan terhadap GHB tanpa sedikitpun mempedulikan kesucian bulan Ramadan dan Islam.
 
Para pemimpin GHB mempertahankan pendirian dengan kata-kata yang lebih manis.
 
Penyokong tegar boleh menyatakan bahawa kumpulan GHB ialah kumpulan yang kalah dalam pemilihan muktamar. Persoalannya, bagaimanakah kumpulan ulama menghalalkan penggunaan senarai cai?  
 
Dan mengapakah jawatankuasa disiplin tidak mengambil tindakan terhadap pihak-pihak tidak bertanggungjawab yang menjalankan kempen memburukkan calon menerusi protes di depan ibu pejabat agung PAS dan kempen fitnah di dalam ruang siber?
 
Berbalik kepada isu bahasa, berikut adalah di antara petikan ayat dan kata-kata yang digunakan oleh kedua-dua PAS dan GHB.
 
Jelas sekali parti baru yang bakal ditubuhkan ini tidak berteraskan ajaran Islam yang sebenar tetapi ajaran yang selari dengan gagasan Muslim progresif. 
 
Dengan gagasan pemikiran yang didukung itu, parti baru ini akan disenangi oleh Sisters in Islam, Lawyers for Liberty, Comango, pendukung LGBT dan DAP sendiri.
 
Petikan di atas ialah kata-kata Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Mohd Zuhdi Marzuki. Zuhdi turut membuat tuduhan bahawa GHB akan memperjuangkan 'Islam ala Amerika'.
 
Pengarah pilihanraya PAS, Mustafa Ali pula menuduh GHB sebagai 'proksi' DAP.
 
Ketua Penerangan PAS Nasrudin Tantawi pula melabel penyokong GHB 'melakukan pengkhianatan' kepada PAS.Ahli jawatankuasa PAS pusat Zaharudin Mohamad pula menyifatkan sokongan setiausaha agung PKR Rafizi Ramli terhadap GHB  sebagai kurang ajar.
 
"Rafizi jangan campur urusan PAS. Nampak Rafizi ini gelojoh seperti orang terkencing sebelum sampai tandas.
 
"Selagi GHB belum keluar PAS dan belum bercerai rasmi, maka  kenyataan Rafizi saya anggap campur tangan dan kurang ajar.
 
"Dr Mujahid Yusof Rawa, ahli parlimen Parit Buntar dan ahli jawatankuasa GHB membalas secara bersahaja.
 
"Sekiranya mereka tidak melihat kami sebagai ancaman, maka mereka tidak perlu memberi kenyataan atau bertindak balas terhadap GHB. Saya tidak faham apa itu Islam ala Amerika dan apa yang dimaksudkan dengan menyokong LGBT.
 
"Saya tidak boleh memberi komen terhadap imaginasinya."Para pembaca boleh melihat kesantunan bahasa kedua-dua kumpulan.Penulis yakin semua agama melarang keceluparan seperti  mana yang ditonjolkan ini.
 
Tepuk dada, tanyalah selera siapa yang sewajarnya menjadi wakil agama Islam.

0 comments:

Post a Comment

My Blog List

Blog Archive

Follow by Email

.